Rengeteg szó esik mostanában a tudatosságról – az ezoterikus körökben nagyon divatos lett ez a kifejezés, de a környezetvédelem terén is megjelenik a szó, utalva arra, hogy ne legyünk felelőtlenek a bolygónk megóvása érdekében.

Azonban nemcsak a környezetünket és a lelkünket kell célirányosan jobbá tenni, a testünkre is figyeljünk oda: itt jön szóba a tudatos táplálkozás – amellyel még az aranyérbetegség kialakulását is elkerülhetjük.

Az aranyeresség ugyanis népbetegségnek számít manapság. A legjobban tesszük, ha a tünetek megjelenésekor felkeresünk egy proktológust, például a Dr. Bánfalvi Aranyér Központ szolgáltatását vesszük igénybe.

Amit lehet, tegyünk meg az egészségünk védelmében

Sajnos az is tény, hogy a kivizsgálást sokan halogatják, félve a diagnózistól. Azonban minél előbb jelentkezünk a proktológusnál, annál kevésbé lesz fájdalmas a kezelés. Lehet, hogy nem kell műtét, életmódváltással is megoldható sok esetben a probléma.

Az igazán tudatos emberek előrelátóak: nem várják meg, hogy kialakuljon a betegség, minden erejükkel a megelőzést szolgálják. Valójában az, hogy egészségesen eszünk, sportolunk, meditálunk, nem csak az aranyerességre lesz jó hatással: sok más szervi gondot, betegséget is megelőzhetünk.

Mindenkinek azt javasoljuk tehát, hogy figyeljen oda az étkezésére, és hallgasson a dietetikusok és egyéb szakértők tanácsaira. Aranyérbetegség esetén például a sok folyadék mellett a rostokban gazdag táplálékokat célszerű választani, de sok más élelmiszer is jó lehet.

Az aranyér és a táplálkozás kapcsolata

Ha meg akarjuk előzni a betegséget, akkor figyelnünk kell arra, hogy rendszeres legyen a székletürítésünk – a hasmenés és a székrekedés is hozzájárulhat az aranyerességhez. Fontos tehát a rostok fogyasztása, amelyet főleg gyümölcsökben, zöldségekben, magvakban fogunk megtalálni.

A teljes kiőrlésű pékárukat részesítsük előnyben, kerüljük a fehér liszt, a cukor fogyasztását. Az utóbbit helyettesíthetjük mézzel vagy nádcukorral például. Olajoknál válasszuk a kókuszolajat vagy az olívaolajat, ezek Omega-3-ban gazdagok.

Amikor későn cselekszünk, és már megjelennek a tünetek, akkor különösen oda kell figyelni arra, mit viszünk be a szervezetünkbe. Bár a tej nagyon tápláló élelem, aranyeresség esetén kerüljük a tejtermékeket! Kis joghurt vagy kefir fogyasztható az emésztés megkönnyítése céljából, de ezt sem szabad túlzásba vinni.

Azokat az anyagokat, amelyek irritálhatják a beleket, mindenképp töröljük az étrendből: a szénsavas üdítőitalok és a cukrozott termékek, de a mirelit ételek is ide tartoznak, a nehéz, csípős finomságokról nem is beszélve!

Mit ihatunk?

A hidratáltság fontos: lehetőleg vizet, gyógyteát igyunk. A kávé és az alkohol vizet von el a szervezetből, amely szintén nehezítheti a székelést: aranyeresség során ezeket ne fogyasszuk.

Az energiaitalokat pláne kerüljük, ezek a szív- és érrendszernek sem tesznek jót, de más módon is károsíthatják a szervezetet. Éljünk tudatosan, mindig figyeljünk a helyes táplálkozásra!