A fenntarthatóság és az egészséges életmód iránti növekvő érdeklődés miatt manapság már egyre többen keresnek alternatív táplálkozási megoldásokat. Olyan készítményekre vágyunk, amik nemcsak a szervezetünket támogatják, hanem a környezetre sem rónak terhet.
A táplálékkiegészítők, mint a vitaminok, kollagének, egyéb szuperélelmiszerek hatalmas segítséget jelenthetnek abban, hogy egyensúlyban tartsuk az étkezéseinket.
A növényi alapú étrend környezeti hatásai
A Reform Nagyker táplálékkiegészítőit nemcsak húsevők, hanem vegán életmódot folytatók is gyakran fogyasztják. Ezekre a plusz vitaminokra, ásványi anyagokra ugyanis mindenkinek szüksége van. Mivel azonban az állattenyésztés jelentős mértékben hozzájárul az üvegházhatású gázok kibocsátásának növekedéséhez, valamint az erdőirtáshoz és a vízszennyezéshez, így alternatív megoldásokra van szükség.
A növényi alapú étrend viszont kevesebb erőforrást igényel, ezáltal fenntarthatóbb és környezetbarátabb választás. A növényi étrend követése tehét segíthet abban, hogy mérsékeljük a vízhiányt, ami amúgy is hatalmas problémát jelent a mai korban.
A táplálékkiegészítők szerepe a fenntartható étrendben
A növényi alapanyagok, étrend-kiegészítők hatalmas segítséget nyújthatnak a vegánok számára. Mivel a növényi alapú étrendet követőknél gyakran fordul elő vitaminhiány, főleg B12-vitamin, vas, cink és D-vitamin, így muszáj valamilyen megoldást találni erre a problémára. A táplálékkiegészítők azonban megfelelő mennyiségben tartalmazzák ezeket az ásványi anyagokat, ezáltal feltölthetjük a raktárainkat úgy, hogy nem okozunk kárt a természetben.
Ott vannak többek között a növényi eredetű fehérjeporok, a borsó- és a rizsfehérje, amik remek választást jelenthetnek az állati eredetű fehérjék helyett. Vegánok számára pedig különösen fontos, főleg, ha nem esznek elegendő babot, tofut vagy egyéb szójaterméket. Emellett a növényi forrásból származó omega-3 zsírsavak, mint az algakivonat és a lenmagkivonat, szintén támogathatják az egészséges étrendet.
Válasszunk tudatosan!
A fenntartható táplálkozás ma már nemcsak a megfelelő élelmiszerek kiválasztásáról szól. Az sem mindegy, hogy honnan származnak azok a termékek, hogyan állítják elő őket, milyen hatással vannak a Földre. A helyi és a szezonális alapanyagok mindig jobb választást jelentenek, hiszen nem kell őket szállítani, ezáltal csökkentjük a Co2-kibocsátást. Nem beszélve arról, hogy ezek a termékek szinte mindig ízesebbek, hiszen akkor érnek, amikor annak ideje van.
Emellett fontos szempont lehet még a környezetbarát csomagolás és az etikus forrásból származó táplálékkiegészítők választása, amelyek mind hozzájárulnak a fenntartható életmódhoz. A papírba csomagolt fehérjék, az üvegben kapható vitaminok, a műanyagmentes teafilterek bár apróságnak tűnhetnek, ha ezeket választjuk, akkor már nagyot léptünk előre a környezettudatosság felé.
Ennél a cikknél nincs hozzászólási lehetőség.