A klímaváltozás hatására a nyaraink egyre melegebbé válnak, így azoknak a napoknak a száma is egyre nő, amikor szinte elepedünk egy tölcsér fagylaltért.

Azoknak, akik ismerik a fent leírt érzést, következzen egy jó hír: a fagylalt nemcsak egy finom nyári desszert, hanem – természetesen mértékkel fogyasztva – az egészség szempontjából jótékony hatással is rendelkezik.

Ha végigolvassa ezt a cikket, Ön is be fogja látni, hogy a fagylaltnak nem feltétlenül kell cukros, hizlaló édességnek lennie, hanem akár a jóllétünket is szolgálhatja, ha kontroll alatt tudjuk tartani a felé irányuló vonzalmunkat.

Kalcium és energikus boldogság

A jó minőségű, azaz jellemzően tejalapú fagylalt egészen komoly mennyiségben tartalmaz kalciumot, amely köztudottan fontos tápanyag a csontok és fogak egészségének biztosításához. A megfelelő kalciumbevitel tehát csökkentheti a csontritkulás kialakulásának esélyét, és még a kellemetlen izomgörcsöket is segíthet elkerülni.

Talán nem mondunk újat azzal, hogy a fagylalt fogyasztása boldogságot okoz! Azt viszont már kevesebben tudják, hogy ezt nemcsak a fogyasztó számára kedves íz okozza, hanem az összetevők is. Hogy kicsit a tudomány nyelvén szóljunk: a tejtermékekben fellelhető triptofán segíti a szerotonin, azaz a köznyelvben „boldogsághormon” néven elterjedt vegyület termelését, ez pedig kémiailag szó szerint oldja a feszültséget, csökkenti a stresszt és még az alvást is nyugodtabbá teszi.

Arról pedig még nem is szóltunk, hogy a fagylalt cukor- és tejzsírtartalma gyors energiát biztosít, ami nem mindig elvetendő, hiszen fáradtság esetén a kánikulában sokszor jól jön, de akár egy kiadós edzés után sem számít bűnös élvezetnek egy gombóc fagyi.

Jó a toroknak, emésztésnek

Elég sok orvos szokta javasolni mandulaműtét után a fagylalt fogyasztását, de alapvetően torokgyulladás esetén is segít a gyógyulásban, hiszen jegeli a problémás felületet, így csökkenti a kellemetlen érzést. Sőt, mi több, a duzzadásra is jó hatással van, aminek elmúltával sokkal könnyebb lesz lenyelni más tápláló csemegéket is a betegnek.

A joghurt alapú fagylaltok adott esetben tartalmazhatnak probiotikumokat, amelyek elősegítik az emésztés hatékony működését. Az élőflóra jó utánpótlást jelent a bél mikrobiomja számára, hozzájárulva ezzel az egészséges emésztéshez.

Ideális testsúly, megfelelő vitaminszint

Sokan azt gondolják, hogy a fagylalt már kis mennyiségben is hizlal, de mértékletes fogyasztása akár még segíthet is a testsúly megregulázásában. Egy gombóc fagyi kielégítheti az édesség utáni vágyat, de kordában is tarthatja a fogyasztást.

Segíthet a vitaminbevitelben is, mivel tartalmaz A-, B6- és B12 vitaminokat, amik szintén az egészséget szolgálják.
Természetesen a fent leírtakhoz nagyon fontosak a megfelelő alapanyagok, illetve a Nagykonyhai.com Webáruházban beszerezhető professzionális fagylaltgép és az ugyanitt kapható fagylaltpult biztosíthatja az elkészítés, illetve a kínálás minőségét is.